Onze reacties op gebeurtenissen of op gedrag van onszelf of andere mensen, laten ons regelmatig verbazen. Achteraf vragen we ons serieus af: ”wat de [ __ ] is er zojuist gebeurd”, “waar kwam dat vandaan”, “waarom had ik die enorme overreactie / die uitbarsting van woede”.
Het heeft vaak niet veel te maken met de huidige situatie of gebeurtenis. In mijn optiek heeft het te maken met andere situaties uit het verleden, die nooit volledig zijn verwerkt.
Veel mensen, waaronder ikzelf, geloofden lange tijd dat trauma iets is wat verkregen wordt onder heel extreme omstandigheden, zoals bijvoorbeeld seksuele mishandeling of het hebben van een ernstig ongeluk. Hierdoor sloegen we niet aan op de term trauma en dachten we dat we geen trauma hadden.
Maar naarmate we meer bezig zijn met innerlijk werk en daardoor bewust worden van onszelf, realiseren we ons dat een behoorlijke hoeveelheid aan ervaringen uit het verleden, ons op een aangrijpende manier hebben gevormd. Het zijn soms subtiele ervaringen, die we niet per se als trauma zouden hebben gelabeld, die ons van ons gevoel hebben doen laten afsluiten.
In de eerste 7 jaar van ons leven zijn we als kind op een natuurlijke wijze erg gevoelig voor emoties en handelingen van de volwassenen om je heen. Een ouder die je vaak negeert of je regelmatig afsnauwt of ruzie heeft met wie dan ook in jouw aanwezigheid, kunnen ervoor zorgen dat je op een bepaald niveau getraumatiseerd raakt.
Het zenuwstelsel registreert het als een trauma omdat je, vooral als kind, niet de coping-vaardigheden hebt om die ervaring te doorvoelen/begrijpen en daarna te verwerken. Het zenuwstelsel houdt de energie in het lichaam als het ware vast.
Vervolgens groeien we op, denkend dat we volwassen zijn en veel verwerkt hebben, daar we er niet meer aan denken. Maar de beleving van vroeger maakt dat ons gevoel daarover ‘bevroren is in de tijd’. Op het moment dat die onbewuste, bevroren sensatie getriggerd wordt, kan dat deel gaan ingrijpen om je te beschermen.
Wanneer, in welke relatie dan ook, dat niet verwerkte gevoel naar boven komt, verschijnt deze vroegere versie van jou en komt tussenbeide. Die vroegere versie heeft nu ruzie met je echtgenoot of je partner, i.p.v. de volwassen versie. Het is alsof dat deel van jou niet gelooft dat het helemaal veilig is om jezelf te zijn of om liefde toe te laten. Dit omdat uit vroegere ervaringen blijkt dat zelfs de mensen die het meest van je houden, zoals bijvoorbeeld je ouders, soms geen veilige haven zijn geweest en je (onbewust) pijn hebben gedaan.
Als je bereid bent je te verdiepen in je zelf, je schaduwen onder ogen durft te komen en je integreert al die aspecten van jezelf, kun je achterhalen wat de reden is waarom je reageert zoals je deed en (nog) steeds doet.
Zodra je herkent wat je aanzet tot bepaald emotioneel gedrag, kun je weloverwogen antwoorden op een situatie ipv er reflexmatig op te reageren. Langzaam maar zeker ga je jezelf steeds veiliger voelen en kun je je laten zien zoals je werkelijk bent. Daarnaast kun je de andere persoon volledig accepteren/erkennen met al zijn/haar positieve eigenschappen en onverwerkte trauma’s. Dit alles brengt een harmonieuzere relatie met jezelf en anderen tot stand.
Een praktisch toepasbare oefening om balans te verkrijgen nadat je emotioneel geladen bent van een situatie/gebeurtenis is de Nadi Shodhana Pranayama. Dit is Sanskriet voor Wisselende Neusgatademhaling en het kalmeert de geest, activeert beide hersenhelften en brengt daardoor de harmonie terug in het zenuwstelsel. Dat maakt dat deze ademhalingsoefening goed te doen is als je gespannen of angstig bent.
Zoek een ruimte op waar je rustig/ongestoord kan zitten.
- Ga ontspannen zitten (op een stoel of in kleermakerszit).
- Plaats je rechter wijsvinger op je voorhoofd, tussen je wenkbrauwen. Je middelvinger en duim liggen elk op een neusvleugel.
- Druk met je rechterduim je rechterneusgat dicht en adem diep in via je linkerneusgat.
- Na de inademing sluit je met je middelvinger je linker neusgat. Laat je duim los zodat je volledig kan uitademen via het rechter neusgat.
- Adem vervolgens weer diep in door je rechterneusgat en sluit het rechter neusgat weer af met je duim.
- Hierna open je weer je het linker neusgat en adem je hierdoor uit.
- Adem weer in via je linkerneusgat en herhaal de bovenstaande stappen.
- Doe deze oefening 5 – 10 minuten.
- Denk eraan: het neusgat waardoor je uitademt, is ook het neusgat waardoor je weer inademt.
Tijdens alle Reiki cursussen behandel ik de 5 Reiki principes (Gokai) om inzicht in bovenstaande te verkrijgen. De Gokai laten ons eigen gedrag grondig onderzoeken en maken dat we onze zinloze gewoontes opgeven. De principes functioneren als spiegel, als dagelijkse reflectie.
De Bach bloesem mix op maat van Tocar la Tierra helpt om bij bepaalde gebeurtenissen de gemoedsstemmingen in een beter evenwicht te houden. De bloesems kunnen een goede ondersteuning bieden op diverse terugkerende emoties die je in disbalans brengen.